Túrós sütemény!
Hozzávalók:
Tészta: 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 25 dkg finomliszt, 25 dkg vaj, 1 dl tej, csipet só, 1 kávéskanál szódabikarbóna
Töltelék: 1/2 kg túró, 2 evőkanál tejföl, 3 evőkanál nádcukor, ½ citrom leve, 1 citrom reszelt héja, 5 dkg mazsola
A mazsolát beáztatjuk. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával és a sóval, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tejet, és összegyúrjuk.
Leszűrjük a mazsolát, majd a hozzávalókat összekeverve elkészítjük a tölteléket.
A tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe (30×30 cm méretű) tesszük. A tölteléket egyenletesen rásimítjuk. A tészta másik felét kinyújtva a töltelékre helyezzük.
A tészta tetejét megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon 40 percig sütjük.
Kálmán Renáta receptje !
Csokoládétorta céklával !
25 dkg margarin
25 dkg étcsokoládé (70%-os)
15 dkg erythritol vagy cukor
3 tojás
csipet só
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
fél csomag sütőpor
25 dkg sült cékla reszelve
Kevés margarin és liszt a forma kikenéséhez és őrölt erythritol a díszítéshez.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
Egy hőálló tálba belekockázzuk a margarint, beletördeljük a csokoládét, és betesszük olvadni a melegedő sütőbe. Így nem kell külön vízgőz felett végezni az olvasztást.
Egy nagy tálba kimérjük az erythritolt, hozzáadjuk a tojásokat, és habverővel simára keverjük. Közben a csokoládét kivesszük, átkeverjük, ha még nem olvadt el teljesen, visszatesszük kicsit a sütőbe, de vigyázzunk, nehogy túlmelegedjen.
Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, a csipet sót.
A csokoládét a margarinnal szép fényesre keverjük, kicsit hűlni hagyjuk, mielőtt összeállítjuk a tésztát. Addig egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kikenünk margarinnal, és liszttel áthintjük.
A langyos olvasztott csokoládét a tojásokhoz adjuk, összekeverjük, hogy szép egynemű masszát kapjunk.
Beleszitáljuk a sütőporos lisztet, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd legvégül beleforgatjuk a reszelt céklát. Nem szabad sokáig kevergetni, mert tömör lesz a tészta. Belekanalazzuk a tortaformába, elegyengetjük, majd 30-35 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha megszurkálva pár kis morzsa tapad még a tűre. Ne süssük túl, mert kiszárad.
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni, ezután szeletelhetjük.