Uborkasaláta!
Leszelem lesózom az uborkát,majd kicsavarom,teszek rá 1 c. fokhagymát, 1 mk. édesítőt,1/2 1 citrom levét és joghurtal meglocsolom
Májkrémes saláta!
Félfej salátát apróra tépkedek,10 cm-es póréhagymát karikára szelek,4 db piros retket szintén vékonyra szeletelek,enyhén megsózom.
1 db natúr joghurtot,kikeverek egy mogyorónyi mustárral,3.4 csepp édesítővel és fél citrom levével.Összekeverem a saláta alappal és hozzárakok 5 dkg kenőmájast.
1 személyes adag!
Csirkés saláta.
MÁRTÁS
20 dkg majonéz,1 dl tejföl,2 dl almalé,
só és őrölt bors reszelt szerecsendió ÉS MÉG 30 dkg fó'tt csirkehús
3 szál szárzeller,1 pirosalma,2 sz új hagyma,1 fej saláta.
A mártást kikeverjük a hozzávalókat összekockázzuk majd az egészet összekeverjük.Fogyasztás előtt lehűtjük
Almás,virslis saláta.
Hozzávalók:
4 pár virsli,4 db alma,1 kf.lilahagyma,20 dkg füstölt sajt,1 nagypohár tejföl,1 ek.méz,1 tk.mustár,2 ek.majonéz.
Elkészítés:
A tejfölt, mézet, mustárt és majonézt összekeverem egy akkora tálban, amiben elfér az összes hozzávaló, majd hozzákeverem az apró kockára vágott lilahagymát, kicsit nagyobb kockára vágott füstölt sajtot. A négy almát megpucolva, meghámozva a nagy lyukú reszelőn reszelem a tálba végül a karikára vágott virslit keverem bele.
Pár óra állás a hűtőben összeérleli.
Almás,lilahagymás saláta.
Hozzávalók:
* 2 kis doboz tejföl
* 1 kávéskanál ecet
* só,bors,mustár(ízlés szerint)
* petrezselyemzöld apróra vágva(legvégső esetben szárított)
* 3-4 alma( szép piros)
* 1 nagy fej lilahagyma
Elkészítése:
A nagy tálban összekeverjük a tejfölt a fűszerekkel, a lilahagymát négyrét,majd nagyon vékonyra vágjuk. Az almát megmosva négyfelé vágva magházától megtisztítva szintén vékonyra szeletelve (héjastól) hozzákeverjük. Érdemes minden almát minél gyorsabban belekeverni, nehogy meg barnuljon. Sültekhez gyors és isteni köret, de pirítóssal tartalmas vacsora is lehet vegetáriánusoknak is! Jó étvágyat!
LENCSESALÁTA!
A lencsét 2 db babérlevéllel, sóval, borssal megfőztem. Amikor megfőtt, leöntöttem a levét, leszűrtem, és le is csöpögtettem, majd kihalásztam a babérleveleket, amit kidobtam. Amíg hűlt, a mustárt, a citromlét és a porcukrot izlés szerint összekevertem a tejföllel, egy fél fej lilahagymát vágtam hajszál vékony szeletekre, majd kockákra, ezt kevertem bele.(póréhagyma is megfelel) A virslit felkarikáztam, ezt is a salátaöntethez adtam, majd a lencsét is belekevertem. A tetejét főtt tojással díszítettem.
Almás,sárgarépás saláta.
Lereszelek egy kissebb ságarépát,1 almát,teszekrá csipet fahéjat,1/2 citrom levét,1 kk folyékony édesítőt,fél marék vágott dióbelet.
Köretkén sülthúsok,rántotthúsok mellé ajánlom.
De fogyózóknak,délutáni nasinak is kiváló.
Gyümölcssaláta másként !
Párszem szőlő,1/2 alma kockáravágva,1 körte,szintén kockáravágva 1 óriás szilva ,kockáravágva,1 db főtt tojás,kockáravágva,10 dkg kígyóuborka,kockáravágva.
1 ek.majonéz ,1 kp tejföl,1 mk,mustár,1/2 citrom leve,1 kk édesítő(izlés szerint),habosra keverve és ebbe tenni a saláta anyagait.
Majonézes burgonyasaláta.
A krumplit meghámozva, apróra vágva sós vízben megfőzöm, lecsepegtetem, majd miután kihűlt, hozzáadom a mártáshoz, és belekeverem. Néhány órára hűtőbe teszem, hidegen, összeérve a legfinomabb.
Mártás:3 ek majonéz,1 kp.tejföl,1 mk.mustár,1 mk.cukor,2 kk.citromlé,csipet őröltbors,jó habosra kikeverve.
1 fej hagymát félbevágok,vékonyra felszeletelem és lefedve a mikróba megpárolom egy kicsit(kb 1 perc).Hozzá adom a burgonyához.
Karfiolsaláta !
1 kissebb karfiol rózsáit sós ,vegetás vízben megfőzöm,leszűröm,Kihűtöm majd apróra vágom.
Besamel mártásba forgatom.
Besamel mártás : 1 pohár johurtot,2 ek tejfölt 1 kk mustárt,2 ek.majonézt,1 kk mustárt ,1 mk.cukrot,2 ek.citrom levét habosra keverem.
DIÓS CÉKLASALÁTA SAJTÖNTETTEL
Hozzávalók: személyenként egy kisebb ökölnyi cékla (esetleg alma tetszőleges arányban) , 1-2 kk olívaolaj, 1 kk balzsamecet, 1,5 dl joghurt, 2-3 dkg sajt ( feta, rokfort,vagy camembert ), 3 szem dió.
A céklát ( és az almát ) durvára reszeljük, az olívaolajat a balzsaemecettel jól összekeverjük, a zöldséget beleforgatjuk, állni hagyjuk. A joghurtot habosra keverjük az elmorzsolt sajttal. Tálaláskor a tetejére öntjük,és rátesszük a diót.
Franciasaláta,virslivel!
Sárgarápát, gyökeret,ke
vés zellergumát apróra vágom éa zöldborsóval odateszem főni,sós, vegetás vízben.Mikor már majdnem kész teszekhozzá apróra szeletelt almát és a karikára vágott virslit,majd ezzel is főzöm pár percig.Leszűröm ék kihűtöm.Utánna majonézt,tejfölt,pici mustárt ,párcsepp citromlevet,pici sóval,borsal kikeverek és ehhez adom hozzá a megfőtt franciasaláta alapot.
Zöldség rolád!
Pulykanyakból főztem a levest.
Húslevesben főtt zöldségeket szeleteltem,hozzáadtam 3 dl-es borsó konzervet.
Pulykanyakról lefejtettem a húst és a zöldségekhez kevertem
3 dl húsleveslét először kihűtöttem egy kicsit majd 0,5 dl vízben feloldottam 3 teáskanálnyi étkezési zselatint és azt hozzáadtam a kihűtütt leveshez.Majd addig melegítettem míg a zselatin teljesen felnem oldódott.(forralni nem szabad).Őzgerincformát folpakkal ki béleltem és beleöntöttem a hússal elkevet zöldségeket.Arra ráöntöttem a zselatinos húsleves lét,majd a hűtőbe tettem dermedésig.Kb: 3-4 óra hossza kell neki.
A képen látható az eredmény!
Tzatziki saláta.
2 közepes kígyóuborka
1 kis doboz kefir
1 kis doboz tejföl
4-5 gerezd foghagyma
1 kvk kanál kapor/szárított is jó/
só
bors
Az uborkákat meghámozzuk,majd a 4 részes reszelőnek a hosszúkás részével lereszeljük. Hagyjuk kiereszteni a levét. A kefirt,tejfölt,zúzott foghagymákat és a fűszereket összekeverjük. Az uborkából kinyomkodjuk a felesleges levet, majd hozzákeverjük az alaphoz. Hűtőbe tesszük kb 1 órát összeérni.
Másnap még finomabb, amikor összeérnek az ízek!
Majonézes kukorica.
Keverjünk simára 2 tojássárgáját 1 evőkanál citromlével, 1/2-1/2 kávéskanál sóval és őrölt borssal, 2 kávéskanál mustárral. Vékony sugárban, állandóan keverve adjunk hozzá 1,5 dl olívaolajat. Addig keverjük, amíg besűrűsödik. 1 evőkanál fehérborral,vagy pezsgővel még finomabb lesz.
1 db kukorica konzervet adtam az elkészített majonézhet,majd összevágott sülthús maradékkal is összekevertem.
VITAMÍN SALÁTA !(saját recept)Zöldhagymát karikára vágtam,a retket,kígyóuborkát lereszeltem,(káposzta reszelőn),sóztam vegetázta,borsoztam,izlés szerint,tettem rá 1 k olivaolajat,1/2 citrom levét rácsavartam,1 kk édesítőt adtam hozzá,(szűken mértem),jól összekevertem és díszítettem paradicsom szeletekkel.Hűtőbe raktam vacsoráig.legalább 1-2 óra és az ízek jól ősszeérnek
Kedvenc salátám!
Fejessalátát csíkokra vágom( vagy tépkedem),Zöldhagymát vékonyszeletekre,a retket lereszelem,izlés szerint fűszerezem sóval,borssal,1 k olajjal,1/2 citrom levével és 2-3 csepp édesítővel.Lazán összekeverem!
Lehetőleg annyit készítek ami elfogy,mert ez frissen finom.Lehet hozzá fogyasztani,fasírozottat,rántott vagy sülthúst,de virslivel is finom.
Zöldséges hússaláta!
A főtthúst apróra,fött zöldségeket karikára vágtam,tettem rá még egy kis sót,borsot 1 mk .mustárt 2 ek. majonézt 1 mk. édesítőt,fél citrom levét és még 2 ek.natúr joghurtot.
Összekevertem és a hűtőbe raktam hogy az ízek összeérjenek.
1 db filézett csirkecomb,1 db sárgarépa,1 db fehérrépa,1/4 szelet zellergumó,1/4 szelet karálábé ! Előzőleg mefőztem őket a húslevesben
ZÖLDBAB SALÁTA !(saját recept)
30 DKG ZÖLDBABOT MEGFŐZTEM VEGETÁS ,SÓS VÍZBE !
15 DKG FÖTT UZSONNASONKÁT KEVÉS OLAJON APRÓRA VÁGVA MEGPIRÍTOTTAM,AMIKOR KIHŰLT HOZZÁADTAM A ZÖLDBABOT,EGY POHÁR 1,5%-OS TEJFÖLT,1 KK MUSTÁRT,CSIPET BORSOT,1/2 CITROM LEVÉT,,JÓL ÖSSZEKEVERTEM.