Tartalom jegyzék:
Sültburgonya sajtos tükörtojással.
Sajtfasírt.
Karfiolos borzaska.
Karfiol pörkölt.
Borsó pörkölt.
Gombás ragu.
Kocsonya ! Ahogy én készítem !
Köröm,bontottcsülök,farok és párdarab bőr.
Tisztítás ütán belerakom az alapanyagokat egy fazékba ,annyi vizet teszek rá hogy 3 ujnyíra ellepje.1 sz.sárgarápát,1 sz gyökeret 1 szelet zellert,1 f.vöröshagymát teszek bele.Sóval ,szemesborssal,cseresznyepaprikával és sok sok fokhagymával ízesítem.
Mikor a húsalap felhabzik,kanállal leszedem a habot és akkor rakom bele a zöldségeket és a fűszereket.Nagyon lassan legalább 2,5-3 órár főzöm.Leszűröm a levét,majd kicsontozom a húsokat,tálakba adagolom és rámeregetem a levet.
SÜLTBURGONYA SAJTOS TÜKÖRTOJÁSSAL.
Ez egy gyors ebéd volt! mi szeretjük.
Mirelit szeletelt burgonyát olajban kisütöttem,készítettem hozzá 4 tükörtojást,még melegen megszórtam reszeltsajttal ! Ketchuppal,savanyúsággal fogyasztottuk.
Sajtfasírt.
· 30 dkg reszelt sajt,2 tojás,csipet fehérbors,2 k liszt,2 k zsemlemorzsa
A reszelt sajthoz hozzáadjuk az egész tojásokat, a fűszereket, majd a lisztet és a zsemlemorzsát. Ezután fél órát pihentetjük. Vizes kézzel apró fasírtokat formázunk, lisztben megforgatjuk és forró olajban kisütjük
Karfiolos borzaska.
Karfiolt megfőzöm sós,vegetás vízben,le szűröm,villával összetöröm,kihűtöm.
Teszek hozzá 1 tojást,sót,borsot ,1 mk.szódabikarbónát, és annyi lisztett hogy összeálljon.
Kanállal megformázom és olajban kisütöm.
Karfiol pörkölt!
Hagymát megdinsztelem,ráteszem a paprika szeleteket,paradicsom szeleteket,majd a pirospaprikát,felöntöm egy kis vízzel és a pörköltalapot jól kiforralom.(hagymát szét főzöm).
mefűszerezem sóval, borsal,vegetával,majd belerakom a karfiolrózsákat és készre főzöm!
Borsópörkölt!
A hagymát finomra vágom, majd üvegesre pirítom egy kevés olajon.
Leveszem a tűzről, hozzáadok egy teáskanál pirospaprikát, összekeverem, majd visszateszem a tűzre.
Hozzáadom a borsót és jól összekeverem, majd felöntöm kb 1,5 dl vízzel.
Sózom, borsozom, beleteszem a babérlevelet, ételízesítőt és a majorannát,1 kis paradicsomot,1-2 paprikaszeletet, végül fedő alatt puhára főzöm. Ha esetleg túl híg, egy kevés étkezési keményítővel sűrítem.
Főtt tojással dúsítom.
GOMBÁS RAGU !
3 szál újhagyma,25 dkg gomba,1 db tv paprika,1 db paradicsom,só,vegeta,fokhagyma,2 ek olaj.
A hagymát karikázom és az olajban dinsztelem,hozzáadom a szeletelt gombát,azzal is dinsztelem egy kicsit,majd hozzáadom a szeletelt paprikát és azzal is dinsztelem tovább,addig míg a víz elpárolódik,majd hozzáadom a kockára vágott paradicsomot és azzal készre dinsztelem.Közben a fűszerezem ! Fogyasztáskor tejfölt is adhatunk hozzá.
Szezámmagos rántott karfiol!
A karfiol rózsákat megfőztem félpuhára,sós vegetás vízben!
A magokat belekevertem a zsemlemorzsába!Panírozás a szokásos !
Liszt.tojás,magos zsemlemorzsa.Olajban kisütöttem
Rántott patisszon sütőben sütve!
A felszeletelt patisszonokat lesóztam,majd bepaníroztam(liszt,tojás,zsemlemorzsa)
A tojásba teszek 1 k olajat,sót,őröltborsot és reszelt fokhagymát,izlés szerint.
Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam ,amit ecsettel szintén megolajoztam.Előmelegített sütőbe sütöttem.10 perc után megforgattam őket
Tojásrántottával töltött cukkíni!(saját recept)
A cukkínit feldaraboltam,majd kiskanállal kiszedtem a közepét.Sóztam, borsoztam,fokhagymaporral és citromlével ízesítettem.Majd a hagymás tojásrántottával megtöltöttem.Kiolajozott tepsibe raktam,alufólia alatt sütöttem 10 percig,majd levettem a fóliát,raktam rá reszeltsajtot és azzal pirosra sütöttem.
RAKOTT ZÖLDSÉG.(saját recept)
3 sz fehérrépa,3 sz sárgarépa,1/2 karalábé,1/2 fej karfiol,2 db borgonya.
A zöldségeket megfőztem sós,vegetás vízben,a burgonyát nem túl vékony karikára vágtam és csak a végefelé tettem bele a zöldség közé. Mikor megpuhult a levét leszűrtem.
A felét kiolajozott hőálló tálba tettem és sajtmártással leöntöttem,majd ráraktam a másik fele zöldséget és azt is leöntöttem sajtmártással.Tetejére még reszeltem sajtot és megsütöttem!
Sajtmártás: 1/2 ek. margarin.1 ek.liszt ,3 dl tejet,1 dl főzőtejszínt, símára kevertem és sűrűre főztem,sóval,őrölt szerecsendióval ízesítettem,még melegen kevertem bele 15 dkg reszeltsajtot,jól elkevertem benne!
Kuszkusz lecsósan,szalonnával.
A kuszkuszt leforráztam húslevessel,úgy hogy 1 ujnyira ellepje,letakartam és 10 percig állnihagytam.megdinszteltem olajon a hagymát,rátettem a szalonnát,majd a szeletelt kaliforniai paprikát,paradicsomot.Roppanósra pároltam .Sóval, borssal,csípős pirosarannyal ízesítettem.Majd hozzákevertem a kuszkuszhoz.
TÖLTÖTT BURGONYA: burgonyát héjában megfőztem,hűtöttem,megpucoltam,ketté vágtam,kiszedtem a közepét,amit villával megtörtem és a felét a gombás töltelékbe a másikfelét a húsos töltelékbe raktam.
Gombás töltelék: Hagymát megpároltam olajon,ráraktam a gomba szeleteket,sóval,borsal,vegetával,fokhagymával fűszereztem és puhára pároltam,majd a zsírjáig vissza sütöm és belekeverem a tört burgonyát és betöltöm !
Húsos töltelék: A húst megfőzöm pörköltnek rövid lé vel,és mikor mepuhult az is lefőzöm a zsírjára,majd robottal összeaprítottam,beleraktam a törtburgonya másik felét és betöltöttem.
A burgunyák alját kicsit levágtam hogy a tepsibe megálljon.Reszelt sajtott raktam a tetejére és sütőpapírral bélelt tepsibe megsütöttem!
Grillezett cukkíni ,burgonyával !
Cukkínit,burgonyát karikára vágtam .vékonyan olajozott tepsibe sorba raktam és mindkét oldalát megsütöttem.Sóval,borssal,fokhagymával fűszereztem.
Ez lett belőle !
Krumplis maci !
Úgy készítem mint a tócsnyit !
3 db nagyobb reszelt burgonya,só,bors ,fokhagyma, izlés szerint,1 tojás,1 ek.tejföl,3 -4 ek liszt.(attól függ mekkorák voltak a burgonyák!)
Sütőpapírt teszek a tepsi aljába,azt megolajozom,kanállal kupacokat rakok a masszából és elsimítom őket,de lehetőleg ne érjenek össze,majd felülről is megolajozom és megsütóm.
10 perc után megforgatom és a másik oldalát is kb 10 percig sütöm.