Lecsós csirke tepsiben!
A csirkecombokat lesóztam,a tepsi aljába tettem olajat,bele a combokat,majd a szeletelt hagymát,paprikát,paradicsomot,azokat is megsóztam. Lecsókolbász szeletekkel még megraktam. Alufóliával lefedtem 30 percig az alatt pároltam a sütőben,majd levettem a fóliát tettem rá egy kevés pirospaprikát,a combokat megforgattam és még visszatettem 10 percre.Köretként spagetti volt hozzá.
Rakottburgonya.
1 kg burgonyát karikára vágva megfőzök sós, vegetás,2-3 fokhagymás vízben,leszűröm.Kiolajozott tűzálló edénybe teszek egy sor burgonyát,majd 1 sz lángoltkolbászt,vagy virslit, felkarikázva ,majd 6 db főtt tojást szintén karikára szelve rárakok.Közben egy kicsit sózom,soronként tejföllel meglocsolom.Felülre megint egy sor burgonyakarikák kerülnek,majd kolozsváriszalonna kockákat szórok rá és jól meglocsolom tejföllel.Szép pirosra megsütöm.
Tepsiben sütött rántotthús, másként.(Saját ötlet)
A lesózott húst, szokásosan paníroztam.Liszt,tojás 1 kanál olajjal és 1 k.tejjel elkeverve,zsemlemorzsa.
A tepsi aljába sütőpapírt tettem ,ecsettel megolajozta, majd beleraktam a hús szeleteket,tetejét szintén megkentem olajjal.Ulufóliával letakartam és az első felét úgy sütöttem,majd megforgattam és akkor már nem tettem rá a fóliát.Finom omlós maradt a hús.
Tepsiben rántott hús!
6 szelet tarja csont nélkül,liszt,tojás,zsemlemorzsa,só.1 dl olaj.
A kicsontozott tarját megmosom és felszeletelem. Sózom és a szokásos módon panírozom de a fele olajat a tojáshoz keverem. Sütőpapírral kibélelt tepsire teszem és a felületüket kenem meg olaj másik felével és egy kicsi vizet rálocsolok ,lehetőleg a sütőpapírra. előmelegített sütőben szép pirosra sütöm. Félidőben megfordítom.
PÁROLT ZÖLDSÉGEK !CSIRKEMELLEL!
A csíkokra vágott mellett megpárolom egy kis olajban,majd ha meg puhult,kissé megpirítom,sóval,borssal,vegetával ízesítem.Kiszedem ,a megmaradt olajban megpárolom a zöldségeket.Sárgarépa,gyökér,karalábé,zöldborsó,karfiol.Ha kell még meg fűszerezem.Ha kész hozzákeverek egy doboz konzerv kukoricát,majd a csirkemell csíkokat is.Petrezselyem zölddel díszítem.
Sertéspörkölt .
50 dkg sertéscomb,30 dkg vöröhagyma,3 ek.olaj,2 kk pirospaprika,1 kissebb TV paprika,1 kissebb paradicsom,só,vegeta,őröltbors,csipet köménymag,1 mk csípős pirosarany,ami el is maradhat ha nem akarod csípősre készíteni.
A hagymát apróra vágva megdinsztelem az olajon,jó puhára és ha már rózsaszínű kezd lenni ráteszem a szeletelt TV paprikát és paradicsomot,pirospaprikát,majd öntök rá 1 dl vizet és közepes lángon jól kiforralom,mikor besűrűsödött ráteszem a kockára vágott húst,fűszerezem,ha kell még öntök rá vizet(ellepje a husit),majd puhára főzöm fedő alatt.
Sváb szalonnás káposzta kelt gombóccal!
35 dkg húsos szalonna,vagy sonka, 1 f.vöröshagyma,70 dkg savanyú káposzta.
Gombóc: 2 dkg élesztő 0,5 dl tejben megfuttatva ,20 dkg liszt csipet só és 1 k olaj.
Kelt tésztát készítünk ,20 percet pihentetjük,majd kinyujtjuk ,jó ujnyi vastagságúra,pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk,gombócot formázunk belőle és hagyjuk pihenni míg a káposzta megpuhul.
Káposzta készítése: a szalonnát vagy sonkát olajon egy kicsit megsütjük,majd kiszedjük a visszamaradt olajban az összevágott hagymát megdinszteljük,rátesszük a káposztát,azzal is dinszteljük egy kicsit,visszarakjuk a sonkát, majd felöntjük vízzel! megfőzzük puhára.Ha kész beleöntjük egy tepsibe,rárakjuk a gombócokat,letakarjuk alufóliával és lassan kb 1 óra alatt készre sütjük!
Sertés borsostokány.
35 dkg s.comb,10 dkg füstöltszalonna,1 f vöröshagyma,1 /2 tv paprika,1 kisebb paradicsom,,só,bors,majoranna.
szalonnát csikokra vágom és 2 k olajon megpirítom,majd kiszedem a zsírból,a visszamaradt zsiradékon megpirítom a kockára vágott hagymát,majd ráteszem a csíkokra vágott húst,a kockára vágott paprikát,paradicsomot,visszarakom a szalonnát és fűszerezem ,öntök rá kb 1 -1,5 dl-nyi vizet és buhára párolom,majd vissza sütöm zsírjára.
Sült csirkecomb!
A combokat megtisztítottam,sóztam,befűszereztem sültcsirke fűszerrel.
Tűzálló edénybe raktam,tetem alá 1 dl olajat,0 ,5 dl vizet,letakartam,majd húszperc után levettem a takarót és pirosra sütöttem
Paradicsomos húsgombóc.
fél kg darált hús.1 bögre rizs,2 tojás,il paradicsomlé.só.bors,fokhagyma,pirospaprika,2 fakanál liszt,1 l víz,izlés szerint cukor
A paradicsomlét a vízzel feltesszük főni .A darált húst egy tálba teszem hozzáadom a tojást, sót, borsot, fokhagymát,rizst pirospaprikát és jól összekeverem, majd állni hagyom amíg a paradicsom felforr.Kisebb nagyságú gombócokat formázok vizes kézzel és a felforrt paradicsomba óvatosan beleteszem. Mikor újra felforrt, lassabb tűzön főzöm,míg a rizs megpuhul. A lisztet,a cukrot elkeverem egy kis hideg vízzel majd a főzőlével elkeverve a már megfőtt gombócokra öntöm. Egyet forralok rajta majd elzárom a gázt.
Bakonbe tekert csirkecomb !
Só,vegeta,öröltbors,majorannával fűszereztem a csirkecombokat,majd betekertem a szalonna szeletekkel és megsütöttem !15 percig alufólia alatt,majd levettem és pirítottam !
Paprikás krumpli,hosszú lével,virslivel,tejföllel!
Hagymát megdinsztelem olajon,ráteszem a paprika ,paradicsom szeleteket,azzal is dinsztelem,teszek rá pirospaprikát,majd öntök rá vizet jól kiforralom,ráteszem a kockára vágott burgonyát,mikor megfőtt,
rá teszem a virslikarikákat.Aki szereti meglocsolhatja tejföllel.
Gombaszósz!
1 kisfej hagymát apróravágva megdinszteltem 2 k olajon,30 dkg szeletre vágott gombát adtam hozzá,sóvsl,vegetával,borssal,fokhagymával ízesítettem,addig pároltam míg a gomba álltal engedett vizet el nem párologtatta.Közben 1 kispohár tejfölt 1 kk .étkezési keményítővel és 1 mk. pirospaprikával elkevertem és ezzel habartam be a gombát.Eggyett forraltam még.
Burgonyagombóc !
3 közepes burgonyát apró kockára vágva, sós vízben puhára főztem,majd összetörtem.1 tojást és annyi lesztet adtam hozzá hogy formázni lehessen.Először rudat formáztam belőle,majd újnyi vastagra vagdaltam és gombócokat készítettem belőle.Enyhe sós vízbe kifőztem,párcsepp olajat tettem rá hogy ne ragadjon össze.
Sertés ragu, Székelyné módra!
60 dkg s.comb
2 f. hagyma
3-4 k.olaj
1 tv paprika
1 paradicsom.
Az alapanyagokból pörköltet rakok oda,félig megfőzöm és rakok bele karikára vágott sárgarépát,gyökeret,zöldborsót,majd a végefelé,kockára vágott burgonyát(de csak 1-2 szemet,mert felszívja a szaftot).sóval,borssal,őrölt köménymaggal,1-2babérlevéllel fűszerezem.
KÖRET:lehet,rizs.nokedli,burgonya krokett.Aki szereti tehet rá tejfölt