Sárgabarackos gombóc,cukros mákba forgatva!
1 kg tört burgonya,30 dkg liszt,2 ek.griz,1 db tojás.Összegyórom,jól formázható tésztát kell kapni belőle! Nyujtom ujnyi vastagra ,négyzetekre vágom.Közepébe rakom a barack darabokat,amit cukorba forgatok ! Kifőzöm lobogó vízben( kb 2-3 perc),majd beleforgatom a cukros ,citromhéjas darált mákba !
SÓS.
Krumplis rétes!
Hájas leveles tésztát kinyujtm,majd keresztbe ketté vágom,így kettő rúd rétes jön ki belőle.
1,5 kg,krumplit hajában megfőzöm, megpucolom, krumplinyomón lenyomom, sóval,borssal és 1 ek. vajjal,ízesítem.Betőltöm a tésztába,sütőpapírral bélelt tepsibe rakom,tetejét megkenem olvasztott vajjal és megsütöm!Lehet édesen is készíteni,de akkor bos helyett cukrot rakok bele.
Prézlis nudli !
1 kg kockára vágott krumplit sósvízben megfőzök,leszűrőm,összetöröm nyomóval,hagyom kihűlni,teszek hozzá 1 mogyorónyi margarint,1 db tojás kb 30 dkg lisztet.Összeállítom ,kis rudakat sodrok belőle ,késsel méretre vagdalom.Addig csinálom míg el nem fogy a tészta alap. Sós lobogó vízben kifőzöm( forrástól számítva2 perc) majd pirított zsemlemorzsába forgatom,porcukrot szórok rá.Lekvárral,vagy befőttel fogyasztjuk!
Burgonyás pite.
Pipice
1 kg burgonya, 20 dkg liszt, 15 dkg hagyma, 2 kanálnyi zsír, 1 tk só, paprika.
A krumplit meghámozom és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzöm. Összezúzom, majd elkeverem a liszttel és a sóval. A hagymát felszeletelem és a zsíron a paprikával megpárolom. A hagymás zsírt egy tűzálló tálba teszem és kanalanként ráteszem a lisztes krumplit. Forrón tálalom.Tejföllel is fogyaszthatjuk.
Tócsni !
5 közepes burgonya Kb. 2 kanál liszt 2 tojás só bors 2 gerezd fokhagyma 2 ek.tejföl, olaj a sütéshez . A burgonyát diódarálon, lereszeljük és összekeverjük az összes hozzávalóval. Forró olajban kanalanként adagolva kisütjük.
Hagyományos olajban sütött krumplispogácsa!(Fluta)
1 kg burgonyát megfőzök sós vízben,majd burgonya nyomóval összetöröm. Hagyom teljesen kihűlni.Teszek hozzá 1 tojást 35 dkg lisztet,összegyúrom,kinyujtom félujnyi vastagra,pogácsa szaggatóval kiszaggatom és olajban mindkét oldalát pirosra sütöm!
Az olajat felmelegítem és utánna leveszem közepes lángra!
Fogyaszthatjuk,cukorral,lekvárral,fokhagymás tejföllel,de csak úgy magában is nagyon finom!