Brokkoli krémleves!
A brokkolit rózsájára szedem,megmosom ,annyi húsleveslével(maradék) töltöm fel hogy ellepje.Forrástól számítva még főzöm 5 percig majd összeturmixolom,hozzáöntök 3 dl tejszínt azzal is turmixolom egy kicsit,sózom,borsozom.Pirított kenyérkockával és reszeltsajttal tálalom.
Lencseleves füstölt kolbásszal!
A lencsét zöldség és sárgarépa karikákkal odarakom főzzni ! Sóval és 1 babérlevéllel ízesítem.Mikor már majdnem megfőtt rakok bele füstölt kolbász karikákat,meg burgony kockákat,egy kevés csipetkét.(bolti). Főzöm még 10 percet és fokhagymás rántással berántom ! Tejföllel tálalom.
Tejszínes gomba leves!
1 kisfej v.hagymát 2 k.olajon megdinszteltem,hozzáadtam 1 kk.pirospaprikát,1 sz. sárga répát,1 sz. fehérrépár,amit vékonyra karikáztam és 30 dkg leszeletelt gombót ezzel is dinszteltem fedő alatt ,kb:10 percig(a gomba levet ereszt),majd hozzáadtamannyi vizet hogy jól ellepje ! Sóval,borssal,reszelt fokhagymával fűszereztem,majd puhára főztem.Kb :20 perc,adtam hozzá 1 ek.kiskockatésztát és mikor az is megfőtt öntöttem bele 2 dl főzőtejszínt,vágott petrezselyemmel megszórtam és felforraltam.Majd elzártam a gázt és csavartam bele egy fél citrom levét.
Csirkéből, húsleves!
1 db cs. farhátat és 1db cs.combot,tisztítottam,mostam,hideg vízbe odatettem főni!
Leszedtem a habját,kanállal,sóztam,majd megint haboztam.Tettem bele 1 mk.vegetát,zöldséget,s.répát ,zeller szeletet,karalábé szeletet.pici fej vöröshagymát,és 1 burgonyát,szelet TV.paprikát és 1 koktél paradicsomot.Puhára főztem,szűrtem,tésztát főztem ki hozzá !
Borsóleves!
Először is megföztem majdnem készre a sziveket! Vegetás ,sós vízben.
A borsót.répár,fehérrépát ,karalábét olajon megpároltam,tettem rá egy fakanál hegynyi lisztet,majd ugyanannyi pirospaprikát,adtam hozzá vizet,sót vegetát,majd a mefőtt csirkesziveket és féllóra alatt készre főztem! Végén egy kevés kiskockatésztát és vágott petrezselymet tettem bele.
Újburgonya leves !
Az új zöldséget és répát,megpucoltam,karikára vágtam,készítettem 1 k olajjal és egy kis fakanál lisztel ,világos rántást,tettem rá pirospaprikát és feltöltöttem vízzel.Beleraktam az új zöldségeket,sót ,vegetát és 10 percig főztem,majd hozzá adtam a feldarabolt újburgonyát,zöldségzöldet,zellert.Betétként májgombócot tettem.
1 dob.májkrém,1 tojással kikeverve,fele liszt,fele zsemlemorzsával összeállítva,csipet borssal még megfűszereztem.Kb: 10 percig állni hagytam,majd két kanál segítségével beleszagattam a levesbe !
Tojás leves!
Világos rántást készítek,adok hozzá pirospaprikát,felengedem vízzel.Sóval,örölt köménymaggal és egy kis ecettel ízesítem,felforralom,majd takarékra veszem és a tojást először a merőkanálba ütöm fel és úgy engedem szépen a levesbe.
Ragu leves!
A zöldségeket és a csirkehúst 2 k. olajon megdinszteltem,vizet öntöttemrá ! sóztam ,vegetáztam,csipet őröltborssal és 1 babérlevéllel ízesítettem.Mikor megfőtt tettem bele egy kis csipetkét,mikor az is kész lett behabartam kevéslisztel és sok tejföllel !
Raguleves pulykahússal!
Készítheted sertés,vagy csirkehúsból is.
Mirelit franciasalátaalapot és a felkockázott húst olajon megpároltam.Öntöttem hozzá vizet ,sót, vegetát,szemesborsot és babérlevelet tettem hozzá ízesíteni! Mikor már majdnem készre főtt raktam bele csipetkét,(bolti)még főztem 10 percig és akkor behabartam 1 kispohár tejföllel
Paradicsom leves !
1 ek.olaj,1 kk lisztel rántást készítek,ráöntöm a 3 dl házi befőzésű paradicsomlevet+ ugyanannyi vizet,sóval,cukorral, ízesítem,adok még hozzá 1 mk bazsalikomot,mikor felforr teszekbele 1 ek.-nyi kiskockatésztát,már csak addig főzöm míg a tészta is megpuhul.
Gulyásleves !
60 dkg lapockát kockára vagdaltam,1 f v.hagymát 3 ek.olajon apróravágva megdinszteltem,1 paradicsomot 1 he paprikát raktam rá,majd 1 kk.pirospaprikát,de rögtön fel is öntöttem 1 dl vízzel.Jól kiforraltam,hozzáadtam a húst azzal is fedőalatt dinszteltem kb.10 percig hozzáadtam 1 -1 gyökeret,sárgarápát amelyet vastagabb karikára vágtam,felöntöttem 1 l vízzel .Sóval,köménymaggal,babérlevéllel fűszereztem.Mielőtt teljesen mefőtt volna tettem bele egy kevés kockára vágott burgonyát.
Legvégén 1 tojással készített apró nokedlit szaggatok bele.Mi így szeretjük !
Burgonyakrém leves bacon szalonnával.
1 voröhagymát apróravágva margarinon megfonnyasztok,hozzáadom a
kockára vágott burgonyát,sós,borsos,vegetás,1 babérlevéllel ízesített vízben puhára megfőzök ,mikor megpuhult a babérlevelet kiveszem, 2 dl főzőtejszínt hozzáöntök,még egyett forralom. Botmixerrel pürésítem majd tálaláskor bő zsiradékban ropogósra sütött bacon szalonnát adok hozzá.
Frankfurti leves !
1/2 kg kelkáposzta,1 kisebb fej vöröshagyma,1 közepes burgonya,4 db virsli.
Olaj,só,köménymag ,babérlevél,2 cikk fokhagyma,1 kispohár tejföl,1 kk.liszt,1 mk.ő.paprika.
Hagymát apróra vágom az olajon megdinsztelem(fonnyasztom),rárakom a csíkokra vágott kelkáposztát,azzal is dinsztelem,rávágom a fokhagymát,majd öntökrá vizet hogy belepje ,fűszerezem főzöm 10 percig,hozzá adom a kockára vágott burgonyát és mikor már az is majdnem puha ,hozzáadom a virslikarikákat,3-4 percig még főzöm és tejföllel behabarom.
Habarás : A lisztet és az őröltpaprikát a tejföllel simára keverem,ha sűrű adok hozzá egy kis tejet,hozzáöntöm a leveshez és még egyett forralom.
Pirított tarhonya leves.
zöldség, sárgarápa,zeller.burgonya apróra és vékonyra szeletelve.
Olajban megpirítom a tarhonyát(vigyázva hogy nehogy megégjen) szép arany sárgára,vágok rá egy kis vöröshagymát és azzal is kevergetem 2-3 szor, teszekrá egy kis lisztet,pirospaprikát,ráteszem az összevágott zöldségeket majd felengedem vízzel,ízesítem sóval, vegetával és puhára főzöm.Jó étvágyat kívánok hozzá.
Gyümölcsleves.
A meggyet kimagozom,az almát összekockázom.Annyi vízben teszem oda főni hogy ép hogy ellepje,csipet sóval,szegfűszeggel és egész fahéjjal ízesítem.2-3 perc főzés után,tejszínnel behabarom.
Habarás:1 kk .liszt 1 ek cukor összekeverem ,hozzáadom a 2 dl tejszínt amivel simára keverem a cukros lisztet,majd hozzáöntöm a leveshez és csak egyett forralom.
Gombaleves!
Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna,vagy 15 dkg füstölt kolbász, 1 nagy fej vöröshagyma, őrölt fűszerpaprika, 1paradicsom, 1 paprika, 1 mk. őrölt feketebors, 1 babérlevél, 30 dkg gomba, csipetnyi tárkony, 5 dkg reszelt tészta.
A habaráshoz 1 evőkanál liszt, egy dl tejföl, egy kk. mustár, egy dl tejszín.,vagy tej.
A füstölt szalonnát kockákra vágjuk, és lepirítjuk. A pörcöket a zsírból kiszedjük.
A visszamaradt zsírban átpároljuk a kockákra vágott vöröshagymát, a tűzről félrehúzva megszórjuk őrölt fűszerpaprikával, és felöntjük vízzel.
A paradicsomokat és a paprikát négyfelé vágva beledobjuk. Őrölt feketeborssal, és babérlevéllel ízesítjük, majd beleszórjuk a gombát. Összefőzzük, és felöntjük a fazekat vízzel. Amikor már megfőtt a gomba, a reszelt tésztát is beletesszük.
Közben elkészítjük a habarást. A lisztet a tejszínnel,vagy a tejjel, tejföllel, csomómentesre keverjük, és a levesbe öntjük. Hozzá adjuk a szalonna darabkákat, csipetnyi tárkonnyal ,zöldségzöldel ízesítjük, összeforraljuk, és tálaljuk.
Bab gulyás metélt tésztával!
35 dkg tarka bab,30 dkg s .comb,15-20 dkg füstölt sonka,1 fehérrépa,1 sárgarépa 1 szelet zeller,2 közepes hagyma, 1 krumpli, 5 dkg sertés zsír 1 k őrölt pirospaprika 2 db száraz erős paprika,3 cikk fokhagyma,só,2 babérlevél,1 mokkás kanálnyi örölt köménymag!metélt tészta.
A hagymát apróra vágom megdinsztelem üvegesre páralom ráteszem a pirospaprikát 1-2 keverés után a kockára vágott húst és sonkát,öntök alá kb 1 dl vizet és azzal párolom 15 percet,hozzárakom a babot,a zöldségeket a krumpli kivételével.Felöntöm vízzel ,sózom fűszerezem,a fokhagymát bele reszelem.Főzöm. Mielőtt készlenne beleteszem a burgonyát és azzal együtt készre főzöm.A metéltet külön sósvízbe kifőzöm és a kifőtt tésztára szedjük a forró gulyást.
A babot előtte este beáztatom! De ha elfelejtem akkor annyi vízben hogy jól ellepje a babot, lefedve berakom a mikróba 8 -10 percre és még hagyom 15 percet állni és utánna hidegvízzel le őblítem.
húsgombóc leves!
Először összeállítom a gombócokat:
15 dkg darált sertés húst összekeverek
kevés apróra vágott hagymával, fokhagymával és nekiesek a kézimixerrel, hogy minél kevésbé legyen darabos. Ezután adok hozzá
1 tojást és
annyi zsemlemorzsát, hogy jólformázható masszát kapjak, fűszerezem
sóval, borssal, petrezselyemzölddel, majd vizes kézzel kis gombócokat formázok. Ezután apróra vágok
1 fej hagymát és kevés olajon dinszteni kezdem, majd hozzáadok
15 dkg sárgarépát,
10 dkg karalábét és
5 dkg petrezselyem gyökeret kisebb darabokra vágva. Kis ideig együtt párolm a zöldségeket, majd vízzel felengedem
sózom, borsozom,
1 leveskockával ízesítem. Ha felforrt beledobom a gombócokat is és kb fél óra alatt készre főzöm.
Egyszerű fokhagymaleves
Hozzávalók: 1 fej fokhagyma, kevés olaj, 2 evőkanál liszt, 1 húsleveskocka, , 5 dl tej, 2 dl tejszín, fehér bors, só, pirított kenyérkocka.
Elkészítése: A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, és összetörjük. Kevés olajon megdinszteljük a fokhagymát, kicsi borssal megszórjuk. A krémes fokhagymapépet megszórjuk liszttel majd a tejjel és a tejszínnel lassan felengedjük. Közben fél liter vízben felengedjük a húsleveskockát, felforraljuk, hozzáöntjük a leveshez, sózzuk és összeforraljuk. Tálaláskor pirított kenyérkockákkal és füstölt reszeltsajtal tálaljuk.
Kolbászos bableves !
A babot előző este beáztatom,bővízbe teszem oda főni,belerakom az összedarabolt gyökeret,sárgarépát,zellert, 1 paprikát,1 paradicsomot(amit menet közben kiveszek belőle)sót,mikor már mepuhult,kockára vágott burgonyát,berántom fokhagymás ,pirospaprikás rántással,belerakom afüstölt kolbászkarikákat,még főzöm 10 percig és akkor beleszeggatom az apró nokedlit,vagy csipetkét teszek bele,azzal is főzöm még 2-3 percet.