Omlós sajtos sós rudak !(saját recept).
35 dkg félfogós liszt,
10 dkg margarin+10dkg zsír,
1 teás kanál só(izlés szerint)
1 dkg sütőpor,
15 dkg reszelt sajt a tésztába+10 dkg a tetejére,
1 db tojás sárgája a tésztába + 1 tojás a tetejét kenni,
1 e.k. tejföl,vagy joghurt,hogy nyújtható legyen.
Az anyagokat a tejföl kivételével összemorzsolom,majd hozzá adom a tejfölt,
jól kigyúrom,félórát állni hagyom,majd egy kicsit megint összegyúrom,
kinyújtom újnyi vastagra,majd vágom a rudakat,sütőpapiros tepsibe rakom,meg kenem tojással a ,rá rakom a reszelt sajtot és kisütöm.
Napokig omlós marad.Már ,ha nem fogy el azonnal!
Szögletes kolbászos pogácsa.!
60 dkg liszt.3 dkg élesztő,2 dl tej,1 kk cukor,1 tojás,+1 a kenéshez.15 dkg zsír,1 kispohár joghurt(vagy tejföl),só izlés szerint ,25 dkg puha füstültkolbász apróra vágva.
Az élesztőt cukrostejben felfuttatom. A lisztoet beleteszem egy tálba,belekeverem a sót,fészket készítek a közepébe ,majd belerakom az olvasztott zsírt,amiből fére teszek 2 dkg nyit,majd hozzáadom a tojást a kolbászt,a joghurtot és afelfuttatott élesztőt.Vigyázok hogy annytej menjen csak hozzá hogy rugalmas tésztát tudjak dagasztani.Duplájára kelesztem,majd négyzet alakúra nyujtom,nem túl vékonyra(kb 1 cm).Megkenem a kihagyott olvasztott zsírral,felhajtogatom minden oldalról.Azokat is lekenem!Letakarom 10 percet pihentettem! Megint négyzet alakúra nyujtom,de már kicsit vastagabbra hagyom.Négyzetekre vágom,mehet a tepsibe.Tetejét megkenem tojással,reszelt sajtot teszek rá és előmelegített sütőbe megsütöm.
Ha véletlen kevés az olvasztott zsít a kenéshez,pótolhatjuk olajjal.
Nővérem sajtos tallérja!
75 dkg liszt,1 cs sütőpor,só,25 dkg margarin,2 db tojás sárgája,1 kispohár tejfel.30 dkg reszelt sajt.
A lisztet a sütőporral és a sóval összekeverjük. Hozzámorzsoljuk a vajat, majd beletesszük a tojás sárgát a tejfölt és a sajtot. Diónyi gombócokat csinálunk és kilapítjuk ,a sütővel, mindkét oldalát megsütjük.
Leveles sajtos pogácsa ! (saját recept)
70 dkg liszt,1 lapos ek.só 1 db tojás (+1 a kenéshez),10 dkg margarin a tésztába és 10 dkg a kenéshez.1 cs élesztő 3 dl tej 1 kk.cukor.30 dkg reszeltsajt,+ 5 dkg a tetejére.
a tejben a cukorral megfuttatom az élesztőt! Lisztben elkeverem a sót,hozzáadom a tojást a margarint ,elmorzsolom az anyagokkal majd az élesztős tejjel bedagasztom.Félórát letakarva kelesztem,majd négyszögletesre nyujtom.A puha margarinnal megkenem és a reszeltsajtot jó vastagon rászórom,a tészta oldalait felhajtom és újra letakarom és félórat megint kelesztem,majd ujnyi vastagra nyujtom és kiszaggatom,tepsibe rakom ,megkenem a tojással és a tetejére is rakok sajtot és előmelegített sütőbe kisütöm.
Omlós sajtos rúd .
20 dkg margarin,30 dkg liszt,1 kk só,2 tojás sárgája.20 dkg reszelt sajt a tésztába+ 5 dkg a tetejére,1/2 cs sütőpor ,kb 1 dl tej.
A lisztet a margarinnal ,sóval,sütőporral,reszelt sajttal , tojás sárgájával jól összemorzsolom,annyi tejet adok hozzá hogy összeálljon a tészta.Újnyi vastagra nyujtom,majd derelye vágóval vagdalom,tetejét megkenem tojással ,rárakom a sajtot és megsütöm előmelegített sütőbe.
SÖRKIFLI !
50 dkg liszt,3 dl tej,5 dkg élesztő,1 tojás + 1 a kenéshez,2-3 k tejföl,1 csapott kanál só 1,5 olaj,cukor,olvasztott vaj.
A tetejére tehetünk:
szezámmag,köménymag,sajt,
A lisztet egy tálba szitáljuk. A tejet és a tejfölt elkeverjük, együtt meglangyosítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.A liszthez hozzáadjuk a tejes keveréket, a tojást, a sót és az olajat, jól bedagasztjuk. Rugalmas, könnyű tésztát kapunk. Ha ragad, akkor még egy kis lisztet adunk hozzá. Duplájára kelesztjük.
Átgyúrjuk, majd 4 cipóra osztjuk, ezeket kb. 0,5 cm vastag kerek lappá nyújtjuk, majd 8 cikkre vágjuk (lehet többre is, ha kisebb kifliket szeretnénk). Megkenjük olvasztott vajjal, majd a szélesebb vége felől feltekerjük
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, 10-15 percet kelesztjük még. Megkenjük a felvert tojással, és ízlés szerint megszórjuk szezámmal, sajttal, stb.. 200 fokon aranybarnára sütjük.
TEKERHETÜNK BELE SONKÁT,VAGY BÉKONSZALONNÁT ,HA SZERETJÜK !
Háromszögű pogácsa:70dk liszt.1csomag élesztő(5dk) 1dc tej,2 tojás,pici só,1dc étolaj,1 kis pohár tejföl,vagy kefir.én tejfölt használtam.Az élesztőt felfuttatjuk a tejben amibe 3 kocka cukrot teszünk,a lisztet és atöbbi hozzávalókat meg a felfuttatott élesztőt jól összegyúrjuk.Négy kis cipót gyúrunk belőle és pihentetjük pár percig(5)utána kisodorjuk és a következőt kenjük rá.25dk puha margarint jól elkeverünk 1 evőkanál sóval.Négy részre osztjuk,mindegyik kisodort tésztát ezzel kenjük meg utána föltekerjük mind a kalácsot és pihentetjük 15-20 percig.Utána háromszög vagy rombusz alakura szeleteljük,én sütőpapirral bélelt tepsibe raktam,tetejét megkenjük tojással,szórhatunk rá reszeltsajtot,köménymagot még pihentetjük 10-15 percig és utána kisütjük.Jó étvágyat hozzá,biztos elfog fogyni,mert nálunk igen.
Burgonyás pogácsa:
4-5 db közepes méretű burgonya,1 kg liszt,1 ek.só,25 dkg margarin,1 nagy pohár tejföl,1 tojás,0,5 dl tej,1 cs élesztő,pici cukor
A burgonyákat megfőzöm héjában, majd még melegen átnyomom egy krumplinyomón. Hagyom kihülni.
A tejet meglangyosítom egy kevés cukorral és belemorzsolom az élesztőt. Félreteszem. A lisztet egy nagy tálba öntöm, elkeverem benne a sót. Elmorzsolom a vajat. Közepébe mélyedést készítek, ide öntöm a tejfölt, tojást, és az élesztőt. Hozzáadom a kihült burgonyát és összeállítom a tésztát. Rugalmas, de jól nyújtható tésztának kell lennie. Letakarom és kb. egy órán át hagyom pihenni.
Lisztezett daszkán ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát. Tetejét berácsozom és kb. 5 cm átmérőjű pogácsákat szaggatok belőle. Sütőpapírral bélelet tepsibe rakom,Ismét pihentetem, kb. 30 percig. Felvert tojással lekenem és előmelegített sütőbe,szép pirosra megsütöm !
Káposztás pogácsa.
70 dkg. liszt,10 dkg vaj.1 tojás,1 p joghurt,1 ek só (Lapos).1 cs élesztő,pici cukor,1 dl langyos tej ,amibe az élesztőt kelesztem.
Ősszeállítom a pogácsa tésztáját és hagyom kellni a duplájára.Közben a lereszelt,lesózott káposztát jól kicsavarom és egy kis olajon megdinsztelem,majd hűtöm,ezután teszek bele őröltborsot,izlés szerint,kb 1 lapos kk-al.
Kelés után a tésztát nyujtom ,ujnyi vastagra és rákenem a káposzta felét,majd hajtom,ballról,jobbról,alulról,felülről és hagyom megint kelni,kb 20-30 percig.Majd mégegyszer nyujtom,kenem hajtom,pihentetem.
Ujnyí vastagra nyujtom,bevagdalom,szaggatom,tepsibe rakom,tojással megkenem és szép pirosra megsütöm,előmelegített sütőbe
Ezt a receptet még az anyukámtól tanultam.
Egy régi.régi recept.
Ma ezt sütöttem.Tejfölös pogácsa.
60 dkg liszt,25 dkg margarin, 2 tojássárgája,1 kispohár tejföl, só, 3 dkg élesztő cukros tejben felfuttetva.
Az anyagokat összedolgozzuk, majd a megkelt élesztővel és tejjel bedagasztjuk.Rétestészta állagúnak kell lenni.
Pihentetni kell 1 órát, majd háromszor nyujtani, hajtogatni, közben 15.20 percet szintén pihentetjük.Majt kinyujtani kb 1 cm-es vastagságúra, szaggatni, sütőpapírral bélel tepsibe rakni, a tojásfehérjével megkenni, reszeltsajtal díszíteni és sütés előtt 10 percet pihentetni.Aranysárgára megsütni.