Spenótos tészta !
40 dkg spenót,1 Sissy tejszínes sajt tömb,1 dl tejszín.Só,bors,fokhagyma,szerecsendió izlés szerint.
20 dkg fodros nagykockatészta.
Spenótot 2 ek olajon megpárolom,fűszerezem,turmixolom.A sajtot a tejszínnel simára keverem és ráöntöm a spenótra ,egyett forralom ,hozzárakom a sósvízben kifőzött tésztát,jól összekeverem.
Jó étvágyat hozzá!
Túróstészta !
Szalonnát apró kockára vágtam és megpirítottam 1 k .olajon,majd kifőztem sósvízben a fodros nagykockát! A leszűrt,leöblített tésztát hozzákevertem és utánna rámorzsoltam a túrót.Tejföllel meglocsolva fogyasztottam!
Bolognai gyufatésztával!
1 kisfej hagymát apróra vágva megpírítok olajon,teszek rá 1 sz paprikát 1 sz paradicsomot,1 gerezd fokhagymát belereszelek,majd 30 dkg darálthúst,sózom ,borsozom,bazsalikomot,oregánót adok hozzá és fehéredésig párolom,majd jól felöntöm kechuppal és puhára főzöm,vissza sütöm egész a zsírjára.
Közben 20 dkg gyufatésztát ,sósvízben kifőzök ,leszűröm és hozzákeverem a húsalaphoz.Tálaláskor megszórom reszeltsajttal.
Kolbászos, babostészta.!
20 dkg konzerv bab,(vagy sós vízben puhára főzött)20 dkg metélt tészta,csipet gyömbér,1 f.v.hagyma,1kk.étkezési keményítő,,2 sz zöldpaprika,15 dkg füstölt kolbász,2 ek.ketchup,2 ek.citromlé,őröltbors,só.
A tésztát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, leöblítjük.A hagymát és a paprikát vékony csíkokra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk hozzáadjuk a kockára vágott kolbászt,azzal is pirírjuk míg a kolbász kicsit megsül.. Hozzáadjuk a babot, és összefőzzük.Beletesszük a babba a tésztát, sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük.
A ketchupot, a gyömbérport, a citromlét, a kukoricakeményítőt összekeverjük, ráöntjük a tésztára.Összeforraljuk, és melegen tálaljuk.
A sóval óvatosan ! Kolbász lehet hogy elég sós !
Túrógombóc ! (másként.)
2dl tejbe 3 ek grizzel sűrű tejbegrízt főzök! Ízesítem 1 k porcukorral,reszelt citromhéjjal és 1 cs vaníliás cukorral.Ha kihűlt hozzáadok 25 dkg túrót és gombócokat formázok belőle vizes kézzel.
pirított zsemlemorzsába forgatom.Tejfölt kikeverem porcukorral és ezzel locsolom meg.
KÁPOSZTÁS NOKEDLI!
60 dkg savanyú káposzta,40 dkg sonka,15 dkg f.kolbász,1 f hagyma,2 gerezd fokhagyma,3-2 babérlevél,csipet bors,majoránna,1 kk pirospaprika,2-3 szelet csípős paprika.1 k zsír.
A zsíron a laskára vágott vöröshagymát és a leszeletelt fokhagymát üvegesre párolom.
A szalonnát apró kockára vágom, a kolbászt felkarikázom. Ráteszem a hagymára, összekeverem. Néhány percig együtt sütöm.
Az egészet befűszerezem, megkeverem és ráteszem a káposztát. (Ha túl savanyú vagy sós előtte kimosom,kicsavarom, ebben az esetben egy kevés vizet öntök alá)
Fedő alatt kb. 1 óra alatt készre párolom (dinsztelem). Legjobb az egészet serpenyőben készíteni.
Közben elkészítem a galuska tésztát (liszt, tojás, víz, pici só), forró, kissé sós vízben kifőzöm.
Majd összekeverem a káposztás feltéttel!
Gombástészta!
20 dkg gyufatészta,sósvízben kifőzve.
30 dkg gombát,2 k olajon puhára párolok,sóval,borssal,vegetával és 3 cikk fokhagymával ízesítek. 1 kispohár tejfölhöz 1 tojássárgájat adok,jól kikeverem és ráöntöm a gombára,még egyett forralom.Melegen beleteszek 5 dkg reszelt sajtot,összekeverem a tésztával.
Jóétvágyat hozzá !
Diós túrós núdli !
40 dkg lisztet összedolgozok 1 kg főtt megtört burgonyával,adok hozzá egy tojást ,egy diónyi margarint,25 dkg tehéntúrót.Jól összedolgozom,majd sodrom,vágom,sós vízben kifőzöm és cukros darált dióval összeforgatom.
Jó étvágyat hozzá !
Babos tészta!
Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 2 teáskanálnyi
só, 30 dkg tarkabab, 1 fakanálnyi sertészsír, 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika, 1 nagypohár tejföl, 6 szelet füstölt szalonna. 2 db tojás.
Egy vöröshagymát és a fokhagyma gerezdeket megtisztítjuk. A vöröshagymát négyfelé
vágjuk, és a fokhagymával, babérlevéllel, sóval és az előző este beáztatott, leszűrt babbal
feltesszük főni.
Egy fakanálnyi sertészsírban megpirítunk 1 fej kockákra vágott vöröshagymát.
Összekeverjük egy teáskanálnyi őrölt pirospaprikával, és a puhára főtt, leszűrt babbal
A tejfölt 2 egész tojással simára kidolgozzuk, és
enyhén megsózzuk.
Egy tűzálló tálat kizsírozunk, beleöntjük a babos tésztát, nyakon borítjuk tojásos tejföllel,
és füstölt szalonna szeletekkel betakarjuk.
Előmelegített sütőben fél óra alatt készre sütjük.
Szélesmetélt,vagy gyufatésztát szoktam kifőzni hozzá.
Káposztás tészta borsosan !
70-80 dkg lereszelt,lesózott,kicsavart káposztát 3 ek olajon megdinsztelek,mikor félig már puha a lábasban férehúzom a káposztát és 1 kk cukrot megkaramellizálok.majd összekeverem a káposztával és addig dinsztelem míg a káposzta is színt nem kap.
25 dkg fodros nagykockatésztát sósvízben kifőzök,összekeverem a káposztával.Megszórom őröltborssal.(izlés szerint).
Túrógombóc ! (másként.)
4 dl tejbe 5 ek grizzel sűrű tejbegrízt főzök! Ízesítem 1 k porcukorral,reszelt citromhéjjal és 1 cs vaníliás cukorral.Ha kihűlt hozzáadok 30 dkg túrót és gombócokat formázok belőle vizes kézzel.
Forgathatod pirított zsemlemorzsába,mákba,dióba.
Ezek reszelt citromhéjas cukros mákba lettek beleforgatva
Cukkínis tészta spagettivel! (saját recept)
A hagymát megdinsztelem olajon,majd teszek rá kockára vágott bakonszalonnát,azzal is dinsztelem (sütöm) egy kicsit ,majd rárakom a kockára vágott cukkínit és addig párolom míg mepuhul.Sóval ,borssal,vegetával,fokhagymával ízesítem és hozzákeverem a kifözöttt spagettit,vagy gyufatésztát! Fogyasztáskor egy kis tejfölt,vagy joghurtot adunk hozzá !
DIÓS, ALMÁS TÉSZTA.
Szélesmetél tésztát sósvízbe kifőztem,ráraktam porcukorrak elkevert darált diót,majd reszeltalmát tettem rá amit meglocsoltam citromlével,majd megszórtam egy csipet fahéjjal.
Egyszerű,gyors és finom
Szilvásgombóc!
1 kg burgonyát megfőzök puhára,krumplinyomóval összetöröm,csipet sót,30 dkg lisztet,és 2 ek grízt adok hozzá! összegyúrom,majd nyújtom ,nem túl vékonyra,kockára vágom és beleteszem a fahéjas cukorba mártott szilvadarabokat.Lobogó vízben 2-3 perc alatt megfőzöm.Fahéjas,cukros,pirított zsemlemorzsába forgatom!
Nem túl nagy gombócokat készítek! Párdarab kakaósat is készítek belőle!
Cukor ,kakaó,csipet vízzel állítom össze.
Krumplis tészta !
3 közepes burgonyát megpucolok,apró kockára vágom,1 kisfej hagymát apróravágva1 ek. olajon megdinsztelek,1 kk pirospaprikát teszek rá,rárakom a burgonyakockákat,öntök rá 0,5 dl vizet és puhára párolom.Sóval,borssal ízesítem.Mikor megpuhult összetöröm,belekeverem a 25 dkg kifőtt fodros nagykockát.
SONKÁSTÉSZTA !!!
Hozzávalók:
35-40 dkg főtt, füstölt sonka,1 fodros nagykockatészta,20 dkg trappista sajt,1 nagypohár tejföl,2 ek.margarin,só,bors,olaj,15 dkg húsos szalonna.
A tésztát szokásos módon (sós, olajos vízben) felteszem főni, nem főzöm, csak ressre, hiszen később még bekerül a sütőbe.
Amíg fő az olajon megpirítom a szalonnát és a sonkát.
A tésztát leszűröm, visszateszem a főzőedénybe, ráborítom a sonkát és a szalonnát, 2 dl tejfölt, 10 dkg trappista sajtot, sózom, borsozom, majd jól összekeverem.
Margarinnal kikenek egy megfelelő méretű tepsit vagy sütőtálat, beleteszem szépen eligazítva a sonkás tésztakeveréket, a tetejét megkenem tejföllel, megszórom a maradék reszelt sajttal. 180-200 fokos sütőben addig sütöm, míg a sajt szépen rápirul.
Túrógombóc!
6 dl tej,6 k gríz,1 cs vaniliáscukor,1 citrom reszelt héja ,1 k cukor.
0,5 kg túró. KB:16-17 gombóc.Kevés pirított zsemlemorzsa.
A tejjel és a grízzel jó kemény tejbegrízt főzök,majd hozzá adom az ízesítőket és hagyom kihűlni.Ha kihűlt összegyúrom a túróval és gombócokat formálok belőle. zsemlemorzsába forgatom,megszórom porcukorral és tejföllel fogyasztjuk.De finom hozzá a vanília sodó is.
Túrós sztrapacska.
A burgonyát lereszelem,teszek hozzá sót,1 db tojást és annyi lisztet hogy nokedli tésztát kapjak.Ha kell adok hozzá egy kis vizet.Sós forrásban lévő vízbe szaggatom ,főzöm 2-3 percig.pirított szallona kockákra teszem.Majd hozzá adom a túrót,összekeverem.Tejfölt mindenki annyi tesz rá amennyivel szereti