Tökfőzelék!
1 kg-nyi reszelt tök,2 szál újhagyma,1 cs kapor,3 dl tej 1 kis pohár tejföl,2 ek-nyi liszt,2 ek-nyi olaj.
Azolajon megdinsztelem az újhagyma fehér részét összevágva,de csak fonnyadásig,ráteszem a lereszelt ,kicsavart tököt,sózom,majd addig dinsztelem míg a leve elfő,ráteszem az összevágott kaprot,a lisztet egy kicsit pirítom vele,majd ráöntöm a tejjel elkevert tejfölt.Pár percig forralom.
Száraz babfőzelék füstölt hússal!
fél kg száraz bab,2 babérlevél,fél kg füstülthús,1 fakanál liszt,2 ek olaj,4-5 gerezd fokhagyma,1 kk. pirospaprika,ecet,1 db tejföl.
A babot előző este beáztatom,majd másnap tisztavízbe odateszem főni a füstölthússal együtt,beleteszem a babérlevelet is. Ha megpuhult,kiveszem a füstölthúst,ha szükséges sózom,majd fokhagymás rántással berántom ! A tejfólt jól kikeverem 2 ek tejjel és hozzáőntöm.1-2 k ecettel savanyítom.
Zöldbabfőzelék.
50 dkg zöldbab ,2 fakanál liszt,3 k olaj,só,ecet izlés szerint(ki is maradhat),1 p tejföl
2-3 g fokhagyma a rántásba.
Elkészítés:
A zöldbabot vízben felteszem főni. Nem kell sokáig főzni, és fagyasztott zöldbabból is jó. Mikor megpuhult, rántást készítek. Az olajat felmelegítem, hozzáadom a 2-3 fakanálnyi lisztet,reszelt fokhagymát és egy kicsit pirítom. Sózom. A rántást és ízlés szerint tejfölt adok a babhoz, összeforralom. Elzárom a tüzet alatta, és ecettel ízesítem.
Májpuffancs.
Megint maradt a panírozásnál liszt és tojás.
Tettem bele 1 kisdoboz májkrémet,sót,borsot,a mk.sütőport,egy kevés vágott zöldségzöldet.Az egészet összekevertem és kevés olajban kisütöttem.
Zöldborsó főzelék !
1 db mirelit zöldborsót megfőztem sós vegetás vízben,2 ek.olajon 2 ek liszttel rántást készítettem amit 2 dl tejjel és 2 ek kanál tejföllel engedtem fel,ráöntöttem a borsóra és besűrítettem,a levébe tettem egy kis cukrot és petrezselymet.
Kelkáposzta főzelék.
40 dkg szeletelt kelkáposztát,só,vegeta,1 kk köménymag 2 cikk foghagyma apróra vágva.Vízben megfőzök félig,majd egy kissebb kockákra vágott burgonyát teszek bele és készre főzöm. 1 ek.étkezési keményítőt simára keverek vízzel és azzal sűrítem be.Ha szeretitek, tehettek hozzá 1 kk pirospaprikát.
Spenót!
Mirelit spenótot kiolvasztottam,sóval,borssal, vegetával füszereztem,egy kevés vízzel felforraltam,majd fokhagymás tejes rántással berántottam.Tükörtojással fogyasztottuk.
LENCSEFŐZELÉK .
30 DKG LENCSÉT SÓS,BABÉRLEVELES VÍZBEN PUHÁRA FŐZÖK,MAJD FOKHAGYMÁS TEJES RÁNTÁSSAL BERÁNTOK.ECETTEL SAVANYÍTOM