Csokitorta!Ibolya Farkasné Joó receptje alapján:
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztom. A fehérjét felverem a fele cukorral (nem kell keményre), majd a sárgáját is kikeverem a cukor másik felével. A sárgáját hozzákeverem a fehérjéhez. Nem sokáig keverem, csak hogy elkeverdjen a sárgája. A lisztet 1/2 csg sütőporral, és 1 kanál kakaóval a tojásokhoz keverem fakanállal. Óvatosan, nem töröm a habot. Esetleg citromhéjat keverek még hozzá. A forma alját sütőpapírral kibélelem. Az oldalát nem kell zsírozni és papírozni. Beleteszem a tésztát, és középről haladva kihúzom a tésztát a forma pereméig. 180 fokon sütöm légkeveréssel, kb. 50 percig, (tűpróba!) Ha megsült, elzárom a sütőt, kicsit nyitva hagyom a sütőajtót, és kb. 10 percig bent hagyom, majd ráfordítom lisztezett deszkára, óvatosan szétkapcsozom a formát, és körbevágom a tésztát, majd lehúzom róla a sütőpapírt, a tészta alja lesz a teteje! Mikor meghűl 3 részre vágjuk, az alsó két lapot meglocsolom valamilyen likőrrel.
A 4 dl. tejet a csokis pudinggal és a 20 dkg. cukorral sűrűre főzzük, majd belekeverjük a csokoládét. Mikor langyosra hűl, habosra keverjük a 20 dkg margarinnal. Ízlés szerint még tehetünk bele kakaóport, mazsolát, rumot, vagy aromát, majd ezzel töltjük meg a lapokat, (hagyjunk az oldalára és a tetejére is krémet) a krémre lehet reszelni bármilyen csokoládét és tetszés szerint fejtett meggyet rakunk rá. A maradék krémmel bevonjuk a tetejét és oldalát, majd a keményre felvert Hulala tejszínnel, tetszés szerint díszítjük. Az oldalát lehet mandulával, csokidarával megszórni. Jó étvágyat!
Ibolya Farkasné Joó fényképe.
Ibolya Farkasné Joó fényképe.
A mai gyors,egyszerű desszert:
Hozzávalók: 1 csomag babapiskóta ( vagy keksz); 4-5 db puha barack, fél liter tej, 1 csomag pudingpor ( lehet vaníliás, csokis bármilyen), pici főzőrum,vagy aroma ( elhagyható). A jénaiba rétegezem a piskótát, a barackot, rá a forró puding, majd a következő réteg. Ha kihűlt, 1 órára a hűtőbe teszem.
Ferrarossi:Ibolya Farkasné Joó.
Hozzávalók:
6 evőkanál méz, 15 dkg cukor, 25 dkg margarin, 20 dkg keserű főzőcsoki vagy tortabevonó, 15 dkg darált dió, 25 dkg natúr kukoricapehely, kb. 60 db mignon- vagy muffinpapír.
Elkészítés:
A mézet a cukorral felolvasztjuk, beleolvasztjuk a margarint, ha az is felolvadt, a csokit. Ezután belekeverjük a darált diót, és mindezt sűrűre főzzük (1-2 perc). A tűzről levéve belekeverjük a kukoricapelyhet, majd evőkanállal még melegen halmokat készítünk belőle a papírkosárkákba. Fontos, hogy még melegen készítsük a halmokat, mert különben megköt a massza.
Ibolya Farkasné Joó.
Alpesi teasütemény
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg porcukor
20 dkg margarin
1 cs sütőpor
7 dkg reszelt csokoládé
2 db tojás
1 db narancs reszelt héja
5 dkg kristálycukor
10 dkg lekvár
1 kiskanál rum
Elkészítése:
A tojásokat habosra keverjük a porcukorral és a margarinnal, majd hozzáadjuk a rumot és a sütőporral elkevert lisztet. A jól kidogozott tésztát kétfelé osztjuk, az egyik felébe a narancs reszelt héját, a másik felébe a reszelt csokoládét dolgozzuk bele. A tésztát 5 mm vastagságúra sodorjuk, formával kiszúrjuk, és kivajazott sütőlemezen megsütjük. A narancs ízesítésű korongokat kristálycukorral megszórjuk és sütjük. 2 db nagy gáztepsit tehetünk a sütőbe. Három és fél nagy gáztepsire való adag. A kihűlt korongokat összeragasztjuk lekvárral úgy, hogy felülre kerüljenek a világos cukrozott korongok.
Ibolya Farkasné Joó.
Kókuszhabos tekercs
Hozzávalók a tésztához:
• 450 g liszt
• 250 g vaj, vagy margarin
• 4 tojás sárgája
• 3 evőkanál cukor
• 20 g élesztő
• 4 evőkanál tej
• 2 evőkanál tejföl
• csipet só
•
Töltelékhez:
• 4 tojás fehérje
• 300 g porcukor
• 150 g kókuszreszelék
•
Elkészítés:
A vajat a liszttel, cukorral, sóval elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojássárgákat és a tejfölt, majd tésztát gyúrunk, 3 részre osztjuk és a hűtőbe tesszük amíg a habot elkészítjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a gáztepsit és még egy másik tepsit sütőpapírral bélelünk. Gőz felett a cukorral kemény habot verünk (nem kell nagyon keményre, ill. megfőzni, könnyebben rá tudjuk kenni a lapokra). A gőzről levéve beleforgatjuk a kókuszreszeléket. A tésztákat egyesével vékony téglalap alakúra nyújtjuk és a krém egyharmadával megkenjük. Óvatosan rúdba feltekerjük és kb. 1-1,5 cm-es csigákat vágunk és a sütőpapírra sorakoztatjuk őket. A többi tésztával is elvégezzük az előbbi műveleteket. 180 fokon kb. 13 percig sütjük világosra sütjük, nehogy megbarnuljon, de azért átsüljön. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Ibolya Farkasné Joó küldte.
Babapiskótás krémes sütemény
Hozzávalók:
Tészta: 20 dkg liszt, 8 dkg cukor, 3 dkg zsír, 1 tojás, fél vérnarancsaroma, 1 kávéskanál szalalkáli, kevés tej.
Töltelék: 1 doboz babapiskóta, mandulaaroma és tej a meglocsolásához, 3 dl tej, 6 evőkanál liszt, 2 tojássárgája, 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor.
Cukormáz: 20 dkg porcukor, 3 tojásfehérje.
Elkészítés:
A tésztához valókat összegyúrjuk, két részre osztjuk és a lapokat tepsi hátán megsütjük. A töltelékhez az 1 doboz babapiskótát mandulaaromás tejjel meglocsoljuk. A 3 dl tejből 6 evőkanál liszttel és 2 tojássárgájával sűrű krémet főzünk. A 20 dkg margarint a 20 dkg porcukorral habosra keverjük és a kihűlt krémhez adjuk. A lapot megtöltjük fele krémmel, kirakjuk a babapiskótával, rá a másik fele krém és rátesszük a másik lapot. A tetejét cukormázzal bevonjuk: a porcukrot a tojásfehérjével összekeverjük és gőz fölött keményre verjük, majd a tészta tetejére simítjuk.
A sütemény másnap szeletelhető.
A tészta tetejére adagoljuk.
A sütemény másnap szeletelhető.
Forgács fánk! Véberné Rózsika receptje.
A fótó is nála készült!
3 tojás sárgája ,2 dl tejfől,1 kis kávés k.szódabikarbóna,csipetny só,1 evő k. porcukor,diónyi zsír.Egy kevés rum.
Elkészítése:Egy tálba ezeket beleteszem,és annyi lisztet teszek (lassan)hozzá amennyit felvesz és olyan legyen a tésztája mintha levesbe való tészta lenne,a tésztát hólyagosra kidolgozom,picit pihenni hagyom.Jó alálisztezek és sodrom a tésztát jobbra-balra és elég vékonyra nyújtom.Derelyevágóval 3 ujnyi szélesre vágom,utána sréhen vágom, a közepét kicsit bevágom ,az egyik sarkát átfordítom a résen.Bő ,forró olajban kisütöm,vaniliás cukorba mártom
Rumos,diós keksztekercs
Hozzávaló:
1 + fél kg daráltkeksz (a fél kg-lisztezéshez)
50 dkg Rama margarin (2 db)
4 ev.kanál kakaópor
15 dkg darált dió
2 dl rum (aromával nem olyan jó)
1 l tej (nem kell mind,látsd az összeállításnál)
1 csomag vanilliacukor
15-20 dkg porcukor
Az 1 kilóból lesz a 4 rúd ami a képen van!
Krém elkészítése az első
Egy mély edénybe csak 40 dkg margarint,a rumból másfél dl-t és a 15 -20 dkg porcukrot és fél marék diót,jól kikeverem, géppel,majd hűtőbe teszem.
A krém után 2 hosszú tálcára bőven szórok a lisztként használt daráltkeksből.
Elkészítése:
Az 1 kg kekszet két tálba külön rakom mert elősször csak az egyiket készítem el,mivel mire mind a négy gombócot kinyújtanám,a két utolsó megszáradna.M
ost csak a fél kg-t írom le és utána ugyan úgy kell a másikat.Majd Te lerövidíted!Szóval,
Az egyik tálba lévő kekszhez hozzáadom a 2 kanál kakaót az fél csomag vanilliacukrot,5dkg margarint(ami megmaradt az 50-ből) amit szétmorzsolok teljesen.Lassanként öntöm a tejet hozzá
többször amíg olyan lesz az állaga mint a gyurmának.Nem kell teljesen ragadnia pici kekszlisztet lehet hozzá adni de nemsokat.2 egyforma gombócot csinálok belőle és kézzel a levegőben(nem asztalon)téglalap alakúra formálom.A nyújtódeszkát jó vastagon megszórom kekszlisztel,vékonyara kinyújtom
nem nagyon megnyomva a tetejét picit néha lisztezem,ha jó vékony rákenem a rumos krémet,amit 4 felé kellelosztani.Amikor feltekerem és oda ragadna mindíg kekszezem.A tetejére kekszlisz és 3 újj között diót is szórok.Nagyon gyorsan kell a tálcára tenni.
Dió torta
9db tojás
9ek cukor
9ek liszt
per csepp dió aroma
2ek púpos ek darált dió
krém 2zacskó tiramisu pudingpor
6dl tej
cukor izlés szerint
ezt meg fözzük ha kihült hozzá adunk kb 15dkg darált diót
a tojásbol cukorbol a lisztböl és a kevés dióbol piskótát sütünk
180 fokon 35percig
ha ki hült 3részre vágjuk és meg töltjük vele a tortát
az oldalára kézzel felsimitjuk a darált diót
kb 10dkg cukrot és a diszitésre szolgáló diót felmelegitjük amig szép barna lesz..
villával,vagy csipesszel rá tesszük a tetjére ovatosan le lehet csepegtetni az
égetett cukorral
csokis 3szög
80 dkg liszt
5 dkg élesztő
5 ek. cukor
5 dl tej
1 csapott teáskanál só
1 dl olaj
a cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt,majd a többi hozzávalókkal bedagasztjuk.
duplájára kelesztjük.
4 részre osztjuk,vékonyra nyújtjuk,majd megkenjük olvasztott
vajjal,megszórjuk cukros kakaóporral (lehet túró, fahéj, vagy pizzaszószos feltét)
feltekerjük egy sütöpapiros tepsibe tesszük,ott fel szeleteljük.
megkenjük egy felvert tojással
előmelegitett 160 fokos sütöbe aranysárgára sütjük.
csokis piskóta ( kosár fonás)
2x5db tojásból piskótát sütünk
a második piskótába teszünk 1ek kakaóport
és elömelegitett sütöbe 200fokon készre sütjük
krém
6dl tej
2csomag csokipuding
2dl meggle tejszin
cukor izlés szerint
megfözzük a pudingot
ha kihült hozzá adjuk a tejszint
megkenjük a piskótát
rá tesszük a másikat és azt is megkenjük
2,5dl tejszinnel diszitjük