Házi majonéz !
Hozzávalók: 3 dl étolaj, 2 tojássárgája, só, citromlé, , ízlés szerint. A tojások sárgáját keverőtálba tesszük, megsózzuk, és a szűrt citromlé egy részét hozzáadva, állandó keverés mellett az olajat - kezdetben csak cseppenként - habverővel hozzákeverjük.
Közben arra ügyeljünk, hogy a készítés során mindig csak kevés olaj kerüljön a tálba, különben könnyen összefut.Amikor már kezd összeállni, akkor vékony sugárban is adagolhatjuk tovább az olajat. Ekkor a citromlé másik felét is hozzáöntjük. Robot gépet is használhatunk a készítéshez !
Kapormártás.
1 csokor kapor, 2 púpos ek. liszt, 2 ek. margarin, 5 dl tej, 3 ek cukor
A margarinon megdinsztelem az apróra vágott kaprot. Hozzáadom a lisztet és ezzel is kicsit pirítom, majd felöntöm a tejjel, cukorral édesítem. Állandó keverés mellett ameddig be nem sűrűsödik, forralom. Melegen, vagy akár hidegen is nagyon finom!
A liszt helyett étkezési keményítővel is készíthetjük, csak abból én egy kicsit kevesebbet szoktam belerakni.
Hollandi mártás
20 dkg vaj, 2 tojássárgája, 2 ek fehérbor, 1 tk só, 1/4 tk bors, 1 tk citromlé.
A tojássárgáját, a bort, a sót és a borsot kézi habverővel felkeverem (fémedényben gőz felett), majd kanalanként beleteszem a folyékonyra langyosított vajat. Citromlével ízesítem. Tálaláskor hidegen még újra felverem.
Paradicsom mártás.
A sűrített paradicsomot dupla mennyiségű vízzel feltesszük kb 20 percre főni. Ízlés szerint cukrozzuk és fűszerezzük, majd tegyük bele a hagymát.Olajjal ,lisztel készített rántással berántjuk.Tálalás előtt a hagymát kivesszük.Bazsalikommal megszórjuk.
Besamel mártás !
Vajalapú rántást készítünk,majd felöntjük tejjel és besűrítjük,fehérborssal ízesítjük.
Zöldmártás
Hozzávalók: 1 tubus majonéz (natúr), 5 dkg gyorsfagyasztott paraj, 1 citrom, 1 dl tejszín, fél dl fehérbor, só, őrölt fehérbors, esetleg egy kevés cukor, ízlés szerint.
A mélyhűtött parajt felengedjük, kinyomkodjuk, és a majonézzel egy tálban simára keverjük. Hozzáadjuk a tejszínt és a fehérbort, majd a szűrt citromlével, sóval, esetleg cukorral és borssal ízesítjük.
Mustár mártás.
Póréhagymát olajon megfuttatok,sóval borssal fokhagymával ízesítem,fehérborral felöntöm.,Étkezési keményítőt simára keverem tejföllel,tejszínnel és mustárral és ezzel sűrítem be.